BAGázs IKSZ

A BAGázs Iskolai Közösségi Szolgálatának blogja

Mi az IKSZ?

2015. október 26. 10:32 - Trendl Judit

A BAGázs Közhasznú Egyesület 2012. decemberében indította Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) programját, amelynek keretében középiskolások egyetemista önkéntesekkel és a bagi cigánytelepen élő koordinátorokkal közösen heti rendszerességgel készségfejlesztő foglalkozásokat tartanak a telepi gyerekeknek. 

A program célja a 5-13 éves telepi gyerekek önbizalmának, önkifejezésének és alapkészségeinek, képességeinek (beszédkészség, kooperáció, finommotorika, figyelem stb.) fejlesztése kreatív egy-másfél órás foglalkozásokon keresztül az egyéni igények figyelembevételével. A program emellett lehetőséget ad a többnyire elitgimnáziumban tanuló diákok és Budapestről érkező önkéntesek érzékenyítésére, látókörük tágítására a szegregált romatelepen élőkkel való személyes találkozásokon és egy új, addig ismeretlen világ megismerésén keresztül.

A fejlesztés 6-8 fős csoportokban valósul meg: a gyerekek az iskolai félévekhez igazodó 15 hetes turnusokban heti rendszerességgel találkoznak azonos helyen (a BAGázs konténerházban) és időben (fix órarend) a támogatóval (felnőtt önkéntesek), a középiskolásokkal és a helyi koordinátorral. A támogatók és a középiskolások közösen készülnek fel a foglalkozásokra, a támogató feladata a középiskolás segítése, a fogalkozások után az élmények közös feldolgozása. A helyi koordinátor elsődleges feladata, hogy a gyerekek időben és minél nagyobb létszámban jelen legyenek a konténerházban.

A tudatos fejlesztést a Pedagógiai Módszertani csoport által kidolgozott kreatív módszer- és játékgyűjtemény és folyamatos pedagógiai képzés/továbbképzés segíti. A támogatókat 20 órás online tananyagokkal megtámogatott, a középiskolásokat 8 órás képzésen készítjük fel a munkára. A támogatók kéthetente esetmegbeszélőkön vesznek részt, ahol a felmerülő problémákra közösen keresünk megoldást.

A program a BAGázs legnagyobb és legrégebbi programja, a jelenlegi turnusban körülbelül 30 középiskolás, 16 önkéntes támogató, 2 bagi koordinátor és kb. 55 gyerek, összesen több mint 100 ember vesz benne részt. Az utóbbi másfél év alatt körülbelül 70-80 telepi gyereket sikerült bevonnunk a programba.

A középiskolás diákok bevonásával célunk társadalmi felelősségvállalásuk, szociális érzékenységük erősítése és olyan alapvető készségeik fejlesztése, mint a rugalmasság, kreativitás és helyzetmegoldás. A foglalkozásokon részt vevő középiskolások már néhány alkalom után elkezdik átlátni a telepen élő emberek szociális és anyagi problémáit, empatikusabbakká válnak a szegregátumokban élő embertársaik élethelyezete felé.

A BAGázs IKSZ és Pedagóiai Módszertani Csoport programja a Norvég Civil Alap által támogatott 'Oktatásból jeles, a pályán meg cseles' projekt keretében valósul meg. 

  A BAGázs Közhasznú Egyesületről bővebben itt olvashatsz: 

www.bagazs.org 

baglogo1.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bagazsiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr378022698
süti beállítások módosítása