BAGázs IKSZ

A BAGázs Iskolai Közösségi Szolgálatának blogja

Amikor a diákok (is) tanítják a tanárokat

2014. május 13. 13:19 - Horváth Noémi

A mi kis csapatunkat öt nagyon eleven és bármire kész fiú alkotja, akik a kamaszkoruk elején járnak.
A foglalkozásaink általában úgy épülnek fel, hogy minden óra első harmadában a cigány kultúrával foglalkozunk, a következő részben a matematika és a magyar korrepetálásra, gyakorlásra fektetjük a hangsúlyt, végül pedig lezárásként igyekszünk beiktatni minden alkalomra egy-egy készségfejlesztő játékot. Igyekszünk megfelelően differenciálni és mindenkinek a képességeihez mérten alakítani az adott feladatokat, ami sokszor azért igen nehéz, hiszen nem elég a feladat, azt úgy kell tálalni, hogy érdekes is legyen számukra.

Beiktattuk a foglalkozásainkba, hogy minden alakalommal tanuljunk a cigány kultúráról valamit. Ez persze nem csak a fiúknak tanulás, hanem nekünk is, hiszen sokszor ők egészítik ki saját tapasztalataikkal, életből vett példákkal, a mi csekély ismereteinket a cigányságról. Alapvetően onnan indultunk ki, hogy szerettünk volna valami olyat tanítani a fiúknak, ami róluk szól és büszkék lehetnek rá, "fel akartuk őket vértezni" valami olyasmivel, amit tényleg büszkén vállalhatnak, és a cigányságban nagyon sok ilyen van. Szóval ezek mentén készítettünk erre vonatkozóan egy tematikát a teljesség igénye nélkül. Ebben rövid témakörök vannak, amiket mindig érdekes feladatokkal próbálunk feldolgozni. Így elkészítettük közösen egy nagy plakátként a cigány zászlót, színezőkkel mutatták meg nekünk a fiúk, hogy milyen is egy autentikus cigány népviselet, hallgattunk már cigány zenét is, amiből Totót is gyártottunk, illetve készítettünk egy naptárat, amiben feljegyeztük a fontosabb cigány ünnepeket. Ezek mind gyűlnek a plakátunkon, így nekik is kézzel foghatóbbá válik a tudás és a fiúk már első alkalommal sokkal lelkesebbek voltak, mint vártam! :) Élvezik, hogy róluk tanulunk és ők is taníthatnak minket, ami nagyon sok önbizalmat ad nekik és sokkal jobban meg is tudnak nyílni ez által.

 (Bagake Sávé csapat)

2014-04-30 18.08.40.jpg

 

bag6_1.jpg 

bag3.jpg

 

bag2.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bagazsiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr326159684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása